Tervehdys Liisukka                                                                                               

Sumussa auringon keskellä---nyt kun tarkemmin ajattelen ja katselen tuota sinun karttaasi niin totta tosiaan se mun mökkini on siellä joen rannalla viistosti lammen alla, ehkä puolessa välissä lammen ja vanhan talon paikkaa. Tämä paikka ikään kuin maistuu "mökiltäni" Siitä on reipas osuma sinne entiselle kuivuneelle suolle ja suora oiko-polku nykyisin Lohtukivelle. 

Se miksi ajattelin tuon puutarhan ja mökin sinne sisälle johtuu muistaakseni kirjeestäsi. Puhuit kerran löytäneesi sammaleisen kiviaidan jossa oli portti pensaiden kätkössä. Menit siitä varovasti sisälle ja näit kaivon, jolla muistaakseni oli myös sammaleinen kivireunus. Vierellä kasvoi ruusupensas ja toisella puolella omenapuu.  Kauempana oli portti rannalle ja siellä ihana vanha penkki ja laituri. Siksi tämä muuri ja kaivo sen sisällä. Sitten kun aloimme päästä Liisukan mökille niin senkin ympärillä oli sammaleinen aita, portti raollaan ja siitä kurkistit ja et uskaltanut vielä sisälle vaan palasit takaisin. Ennen vanhaan puutarhat olivat joskus tällaisia. Talon ympärillä pihapiiri aidattu ja sen ulkopuolella isompi puutarha aitoineen. Tuon sisemmän aidan voisi tietenkin purkaa, mutta ne sammaleiset kivet ja kukat niiden välissä. Eihän sitä raaski.

Oisko niin, että koski on siellä missä nämä kaksi virtaa tai jokea yhtyvät?

Siinä olet oikeassa, että karttaa on hankala piirtää kun me kuljeksitaan siellä alhaalla. Pitäs olla siivet, että näkis korkeuksista. 

No joo, --tuo ylläkirjoitettu oli eilen tai viime yönä tarkemmin. Menin 4 aikaan nukku-maan ja isäntä herätti 9 ja sanoit, että pitäs tupakkaa mennä hakemaan. Multa paloi pinna, tietysti. Liian vähän unta, minä kun inhoan sitä tupruttamista koko sydämestäni.  Arvaa vaan tuliko siitä kunnon rähinä. Miksi en osaa pitää tuota leipäläpeä kiinni...?  Nyt mun tupani on tumman usvan sisällä. 

Juu, Pirren tupa on niin komean sumun keskellä, että kompassi nyt on kaivettava esille. Muuten en pääse kömpimään Lohtukivelle nuolemaan haavojani. 

Mun piti oikeastaan kertoa, että eilen ihmettelin mikä kumma makeahko tuoksu tulee meidän pihalle jostain? Tänään selvisi, että postilaatikon vieressä tien toisella puolella tuomet kukkivat. Ihanina valkoisina terttuina. Ikkunasta näen lintulaudoille. Tiskipöytä on toivomuksestani laitettu niin että se on ikkunan edessä juuri siksi, että näen lintuja.  Ikkuna kyllä saa välillä roiskeita, mutta lähtee pesemällä puhtaaksi. Lintulaudalla on tosi vilske. talitiaiset, sinitiaiset, ja punatulkut tulivat ensimmäisinä. Nyt on hiljakseen tullut tikka, viherpeippo, peippo, vihertiainen, töyhtötiainen, hömötiainen, harakka tosi varhain aamulla. Närhipoikuetta ei ole näkynyt. Mies on parikertaa nähnyt palokärkipariskunnan lentävän pihan poikki. Sitten tuo suurahmatti orava vierailee myös laudalla. Pari kesää takaperin meidän Jaakko-vaskitsa jäi auton pyörän alle ja niitä ei ole enää näkynyt. Samoin hävisi monta kesää vieraanamme ollut rupisammakko. Sisiliskot ovat vielä vilistelleet pihalla kivien kupeella lämmittelemässä. Mies sanoo, että niin kauan kuin meillä on ruokaa niin sitä riittää myös linnuille. Pähkinät ja sieme-net tekevät kauppansa. Kesällä kuumalla ilmalla on maassa pesuvati jossa käyvät kylpemässä ja juomassa. Voit uskoa, että on kivan näköistä kun lintu sukeltaa ja räpsyttää siipiään ja menee sen jälkeen aurinkoon nököttämään siivet levällään. Torkkuu silmät ummessa.

Kerroit missä on vihan mutakuoppa, mutta missä on Pihlaja? Nyt tuntuu, että mun olis aika alkaa kiivetä sinne Uskon vuorelle. Väsymys elämään ja masennus on iskenyt kyntensä aika hanakasti kiinni ja ainainen kipu rassaa henkisesti. En pysty tekemään mitään töitä ulkona ja siellä oleskelu jää siksi olemattomaksi. Voi Liisukka kuten huomaat olen marinapäällä. Ihan kuin rikki mennyt äänilevy. 

No se siitä, Lohtukivi auttaa, on auttanut aina. Jumalan, Isän syliin on taas päästävä.

Missä tavataan?      Pirre


SUVEN SULOA

Oi tätä suven suloa
kesäpäiväni heleätä kaarta.
Joutsenpilvien uiskennella
taivaani sinisellä merellä.
Kuulen käen kukkuvan
kesäaamun autereessa.

Länsituulen hyväillessä
pihakoivuni vihreätä lehvistöä,
auringon kuivattaessa
kukkaniittyni kastepisaroita.
Pieni kissankello nostaa päätään
ja suikkaa suuta auringolle.